Oolong Ginseng z żeń-szeniem i lukrecją 50g
Ambasada herbatyCzerwono-złoty kolor naparu
Herbata, której liście miesza się w małych ilościach z żeń-szeniem i korzeniem lukrecji. Jej wspaniały aromat i czerwono-złoty napar zachęca do częstego sięgania po ten napój. Dzięki temu, że występuje w postaci niewielkich kamyczków zyskała potoczną nazwę Yan-Shi (czyli „skała”). Jej liście są mocno zwinięte, dają napar o ciemnym zabarwieniu.
Oolongi to ciekawa grupa herbat, z reguły zwijana ręcznie „w kulki”, której obróbka polega na oksydacji, czyli procesie średniej fermentacji liścia. Półfermentowana herbata pochodząca z Chin i Tajwanu. Do najważniejszych właściwości herbaty oolong należy wspomaganie układu krwionośnego, redukcja stresu i regulacja flory bakteryjnej w jelicie grubym.
Kraj pochodzenia:
Chiny
Sposób parzenia herbaty oolong:
Zaparzać wrzątkiem 95 °C przez około 3 - 5 minut. Po wskazanym czasie listki oddzielić od naparu. Można parzyć nawet 4 razy.